Oost-Armenië

Barev! Armenië is één van de oudste landen ter wereld en staat voornamelijk bekend voor zijn gastvrije bevolking, bergachtige landschappen, indrukwekkende kloosters en een uitstekende keuken.

Jerevan, de hoofdstad van Armenië, is de ideale uitvalsbasis om een groot deel van dit prachtige land te ontdekken. De meeste bezienswaardigheden liggen op een relatief korte afstand van Jerevan en zijn gemakkelijk te bereiken via een goed onderhouden wegennetwerk.

Het land grenst aan Iran, Azerbeidzjan, Georgië en Turkije. De grenzen met Turkije en Azerbeidzjan zijn overigens gesloten door aanslepende conflicten.

oost-armenie

gw_logo

Eén van de gemakkelijkste manieren om rond te reizen is door het boeken van een privétour. Wij boekten verschillende dagtrips bij Greenway Travel (info@greenway.am). Je krijgt een privéchauffeur, die tevens gids is, en je kan je programma helemaal zelf samenstellen.Armenië is naar onze mening het best te bezoeken met een gids. De geschiedenis en gebruiken van het land zijn zo uitgebreid, dat je dit anders voor een groot stuk niet mee krijgt.

Lees hieronder wat je in de regio’s Gegharkunik en Kotayk kan ontdekken.

Lake Sevan

Lake Sevan is het grootste meer van Armenië en ligt op 1914 meter hoogte. Het is daarmee het tweede hoogste bergmeer ter wereld, alleen het Titicacameer in Peru ligt nog net iets hoger.

sevan (2)

Lake Sevan is tevens een populaire vakantiebestemming voor Armeniërs die hier graag in het weekend of tijdens de zomermaanden naar toe komen. Bij gebrek aan een zee, is dit een wel heel mooi alternatief. Het prachtig turquoise water deed ons een beetje denken aan enkele meren in Nieuw-Zeeland.

sevan (1)

Hayravank

Hayravank is het eerste klooster dat we in Armenië bezochten. Het klooster (vank in het Armeens) is prachtig gelegen aan het Sevanmeer. Er staan verschillende khachkars en er is een kleine begraafplaats.

Hayravank (3)

Een khachkar is een traditioneel Armeens gedenkteken dat wordt gegraveerd en gedecoreerd. De eerste khachkars werden in de 9e eeuw gemaakt. Centraal op een khachkar staat een kruis.

Hayravank (1)
Khachkars

Armeense kloosters zijn volledig gebouwd in steen, zowel de buitenkant als de binnenkant. Ze zijn tevens heel eenvoudig ingericht. Wanneer Armeniërs een kerk verlaten, lopen ze achteruit en maken ze ondertussen een kruisteken.

Hayravank (2)

Als er nog een gordijn aan het altaar hangt, dan wilt dit zeggen dat het klooster nog steeds in gebruik is.

Sevanavank

Sevanavank is één van de populairste bezienswaardigheden in Armenië. Het kloostercomplex ligt op een schiereiland en is prachtig gelegen aan het Sevanmeer. Vroeger lag het klooster op een eiland, maar Jozef Stalin heeft het meer artificieel gedraineerd waardoor het waterniveau met 20 meter is gezakt en het eiland hierdoor een schiereiland werd.

Sevanavank

Binnenin het klooster staat een prachtige khachkar. Bovendien heb je een prachtig uitzicht op de omgeving.

Charenci kamar

Charenci kamar is een uitzichtspunt op weg naar Garni. Bij goed weer, en meestal in de winterperiode, heb je uitzicht op de 5137 meter hoge Mount Ararat. Ook de hoofdstad Jerevan is goed te zien vanaf dit punt.

Charenci kamar (1)
Op de achtergrond zie je de lichte contouren van Mount Ararat

Garni Temple

Deze heidense tempel is de enige Grieks-Romeinse tempel in Armenië. Deze tempel is gebouwd in de eerste eeuw en was gewijd aan Mitra, de God van de zon.

Garni (2)

Garni (4)

Garni (1)

De tempel van Garni is op een driehoekige klif gebouwd. Je hebt er een mooi zicht op de 300 meter diepe kloof, waar je de Azat rivier ziet stromen.

Garni (3)

Lavash bakkerij

Lavash is een traditioneel Armeens brood. Het is een dun en zacht brood dat meestal samen met kaas gegeten wordt. Langs de weg tussen Garni en Gerghard kom je verschillende traditionele bakkerijen tegen. Hier kan je zien hoe Armeense vrouwen het brood op traditionele wijze maken in een tandoor.

lavash (2)

Uiteraard kan je het brood er ook proeven, vergezeld met een lokale Armeense kaas. Een super leuke ervaring en bovendien nog lekker ook!

lavash (1)

Ontdek 27 dingen die je zeker moet proeven in Armenië!

Geghard Monastery

Het klooster van Geghard is wat ons betreft één van de meest indrukwekkendste kloosters die we ooit bezocht hebben. Sommige kerken in het kloostercomplex zijn volledig uit rotsen gehouwen.

Geghard (2)

Geghard (1)

Het klooster is gelegen in de Boven-Azatvallei. Deze vallei en het klooster behoren tot UNESCO werelderfgoed.

Geghard (3)

Geghard (5)

Als je het klooster in het weekend bezoekt, is de kans groot dat je een trouwceremonie kan bijwonen. Wij hadden het geluk er eentje te mogen bijwonen.

Geghard (4)

Kaart

Lees ook:

blogs-armenie

Plaats een reactie

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑