De Armeense keuken heeft vele invloeden uit het Midden-Oosten. Armeniërs zijn erg trots op hun producten en dat proef je dan ook terug in hun gerechten. Kruiden zijn een belangrijk onderdeel van de keuken en deze worden dan ook in overvloed gebruikt. Lavash, traditioneel Armeens brood, is zelfs erkend door UNESCO.
Bovendien worden in Armeense restaurants elke avond traditionele liederen gebracht met typisch Armeense instrumenten, zoals de duduk en de kanun. Sfeer gegarandeerd!
Ontdek hieronder 27 dingen die je moet proeven in Armenië.
1) Ghapama
Ghapama is misschien wel het meest bekende en tevens één van de betere hoofdgerechten uit de Armeense keuken. Ghapama is een gevulde pompoen met rijst, krokante lavash, gedroogde vruchten, noten en honing. Het gerecht wordt tijdens de kerstperiode gegeten. De pompoen wordt aan tafel voor je open gesneden. Wat ons betreft het beste en meest smaakvolle gerecht dat we in Armenië gegeten hebben.
2) Tolma
Tolma (of dolma) zijn met rijst gevulde wijnbladeren of witte koolbladeren. In Armenië wordt er meestal nog vlees bij de rijst gedaan, maar de meeste restaurants hebben ook vegetarische tolma. Het gerecht wordt geserveerd met een yoghurtdip en gegarneerd met granaatappelpitjes en dille.
Deze tolma met witte koolbladeren is gevuld met linzen en noten.
3) Armeense kaas
Kaas is een onmisbaar ingrediënt in de Armeense keuken. De meest voorkomende kazen zijn lori en chechil (string cheese). In een traditioneel restaurant kan je altijd een kaasplankje bestellen met verschillende lokale kazen.
4) Tan
Tan is waarschijnlijk het meest populaire drankje in Armenië. Het is een drankje op basis van yoghurt, water en zout. De yoghurt die men gebruikt is uiteraard Armeense yoghurt, ook wel matzoon genoemd. Tan wordt meestal bij het eten gedronken.
5) Spas
Spas is een Armeense soep gemaakt van yoghurt. Deze smaakvolle soep kan warm of koud gegeten worden. Wij gingen voor de warme versie.
6) Zhingyalov hats
Zhingyalov hats is een typisch Armeens plat brood gevuld met circa 7 tot 27 verschillende soorten groene kruiden. Zhingyalov hats betekent letterlijk “brood met kruiden” in het Armeens.
De lekkerste eet je bij ‘Zhinglyanov Hats’ in Jerevan. Dit authentiek restaurant, met een vergezochte naam, heeft maar één gerecht op de kaart staan: zhingyalov hats! Traditioneel wordt er een glas tan bij gedronken.
7) Ararat pilav
Eén van de meest simpele gerechten in de Armeense keuken is Ararat pilav. Dit gerecht bestaat uit gebakken rijst met gedroogde vruchten zoals rozijnen en abrikozen. De rijst wordt klaargemaakt zoals een risotto. Heel simpel, maar heel lekker!
8) Gata
Gata is een traditioneel Armeens gebak. Je vindt dit zoete gebak in winkels of bij kraampjes langs de weg. In iedere regio wordt gata op een andere manier gemaakt. Het gebak heeft een nogal droge smaak met vanbinnen een suikerige vulling.
9) Farmers trout wrapped in lavash
Dit gerecht wordt traditioneel met Pasen gegeten. De forel, die in Armenië gekweekt wordt, wordt krokant gebakken en omhuld met krokant gebakken lavash. Het wordt op smaak gebracht met dragon.
10) Granaatappelwijn
Naast de gewone wijnsoorten is wijn op basis van granaatappel erg populair in Armenië. Deze wijn is zoeter en lijkt meer op Porto. Granaatappelwijn heeft een alcoholpercentage van 17%. Bij Eraskh Wine House kan je een proeverij doen van Armeense wijnen.
Naast granaatappelwijn vind je in Armenië ook compote van granaatappel. Dit is een non-alcoholische frisdrank gemaakt van granaatappelsap en granaatappelpitjes. Er worden ook compotes van andere rijpe vruchten gemaakt.
11) Strained matzoon
Strained matzoon is een uitgelekte matzoon yoghurt. Deze heeft een dikke en vaste structuur en wordt in een traditioneel potje als bijgerecht gegeten.
12) Aveluk
Nog zo’n traditioneel Armeens gerecht is Aveluk. Dit is opgebakken wilde zuring, afgewerkt met fijngemalen walnoten.
Naast salade maken ze er ook soep van. Aveluk soep is rijkelijk gevuld met wilde zuring, aardappelen, bulgur, uien, knoflook en kruiden.
13) Aristha
Aristha is een typische Armeense huisgemaakte pasta. Deze wordt na het koken nog opgebakken in gebruinde boter waardoor de pasta een super lekkere smaak krijgt. Simpel, maar lekker!
14) Lavash
Lavash is een typisch Armeens plat en zacht brood. Het wordt nog steeds op traditionele wijze gemaakt in een tonir. Het bakken van dit brood is enkel weggelegd voor vrouwen. Langs de weg tussen Garni en Gerghard kom je verschillende traditionele bakkerijen tegen. Lees er hier meer over.
Lavash wordt vaak met kaas gegeten. De kaas wordt dan opgerold in de lavash.
Ook een lavash wrap met walnoten, honing en boter is een populair gerecht in Armenië.
15) Eetch
Eetch of itch, is een soort tabbouleh gemaakt van bulgur en veel groenten zoals tomaat en sla. Deze is minder scherp van smaak en heeft een dikkere structuur dan klassieke tabbouleh. Eetch wordt geserveerd als bijgerecht.
16) Armeense brandewijn
De nationale sterkedrank van Armenië is brandewijn. Het lijkt op cognac en wordt op dezelfde manier gedistilleerd als cognac. De meest bekende is Ararat Brandy.
In Jerevan kan je het Ararat Museum bezoeken. Hier kom je meer te weten over het productieproces en kan je proeven van deze overheerlijke Armeense cognac. Lees er hier meer over.
17) Imam bayildi
Imam bayildi is een soort van ratatouille. Het wordt gemaakt van gestoofde aubergines, tomaten, paprika’s, uien en diverse kruiden. Dit gerecht hebben wij niet zo vaak op menukaarten zien staan. Je kan het onder andere eten bij restaurant ‘Mer Gyugh’ in het centrum van Jerevan.
18) Bastegh
Een bastegh is een dun uitgerolde fruitpasta. Deze wordt opgevuld met walnoten en honing. Het wordt ook wel leather swirl genoemd.
19) Mourapa
Mourapa zijn ingemaakte vruchten, groenten of bloemen. Op het platteland is dit nog altijd een manier om een teveel aan oogst te bewaren voor de winterperiode. Mourapa kan gemaakt zijn van moerbei, dennenappels, kersen, aardbeien, meloen, enzovoorts. Je kan ze kopen bij kraampjes langs de weg.
20) Matnakash
Matnakash is een Armeens zuurdesem brood. Heerlijk bij een stukje Armeense kaas! Matnakash vind je bij elke bakker of supermarkt.
21) Emmer pilav met champignons
Emmer pilav is een gerecht gemaakt met emmertarwe. In Armenië wordt dit gerecht gemaakt met champignons en boter.
22) Cottage cheese balls
Deze balletjes worden gemaakt van Armeense cottage cheese, zure room, ei en gedroogde vruchten. Het wordt als ontbijt of als voorgerecht gegeten.
23) Rode bonensoep
Een soep op basis van rode bonen klinkt misschien niet meteen aanlokkelijk. Toch moet je deze soep zeker proberen want ze heeft enorm veel smaak. Ze wordt pittig gekruid en geserveerd met walnoten. Een typisch Armeens soepje.
24) Armeens gedroogd fruit
Gedroogd fruit wordt door Armeniërs gebruikt in traditionele gerechten. Tevens wordt het verkocht als cadeau of souvenir.
25) Vegetarische barbecue
Armeniërs houden van barbecue. In bijna elk restaurant vind je barbecuegerechten die geserveerd worden met lavash. Naast vlees (khorovats) hebben ze ook barbecuegerechten met alleen groenten of kaas. Dit is uiteraard niet typisch Armeens, maar het wordt er wel heel veel gedaan.
26) Byorek
Byorek of borek, is een hartige snack gemaakt van bladerdeeg. Deze wordt gevuld met kaas, vlees of spinazie.
27) Auberginerolletjes
Deze Armeense rolletjes van aubergines worden gevuld met matzoon yoghurt en walnoten, alsook met diverse groenten. Het wordt als voorgerecht gegeten.
Restaurants
Wij aten bovenstaande gerechten bij verschillende traditionele restaurants in het centrum van de hoofdstad Jerevan. Enkele aanraders zijn:
- Mer Gyugh
- Tavern of the century 1919
- Lavash restaurant
- Tolma restaurant
- Stalinka tavern
- Zhinglyanov Hats
Top artikel!
Ik krijg zin om te koken als ik het zie.
LikeGeliked door 1 persoon