Nieuw-Zeeland: Zuidereiland

Kia ora, welkom in het land van de Maori’s! Tijdens onze rondreis doorheen Nieuw-Zeeland brachten we de meeste tijd door op het Zuidereiland.

Nieuw-Zeeland is puur natuur! De bergen, meren, gletsjers, stranden, vulkanen en fjorden zijn allemaal even indrukwekkend. Voor ons was Nieuw-Zeeland een combinatie van IJsland, Noorwegen en Schotland.

Een cruise op Milford Sound, wandelen in Mount Cook National Park, verdwalen in de Cathedral Caves, een beklimming naar de top van Roys Peak en het melkachtige water van Hokitika Gorge, zijn maar enkele van de vele activiteiten die je op het Zuidereiland in Nieuw-Zeeland kunt beleven.

Route


Onze autorondreis in Nieuw-Zeeland begint op het mooie Zuidereiland. Dit is volgens ons ook mooier en meer ongerept dan het Noordereiland.

Na een nachtvlucht van Melbourne naar Christchurch, pikken we onze huurauto op aan de luchthaven van Christchurch. De stad zelf slaan we over, wegens niet veel te zien en natuurlijk komen we om de prachtige natuur te ontdekken. Omdat we nog best moe zijn, stoppen we op een parking en leggen we ons nog een paar uurtjes te slapen. Daarna doen we de nodige inkopen in een supermarkt en rijden verder richting onze eerste bestemming: het idyllische Lake Tekapo.

 

Lake Tekapo

Lake Tekapo is één van de vele indrukwekkende meren op het Zuidereiland die je zeker moet zien. Wij waren er in de lente (dit is november en december in Nieuw-Zeeland) en de bloeiende lupines maakten het plaatje compleet.

img_5780
Bloeiende lupines aan het Tekapo meer

img_5794

Het meer heeft ook een opvallende blauwe kleur, dit wordt veroorzaakt door rotsmeel. Dit zijn fijngemalen deeltjes die door de gletsjers worden aangevoerd en in het smeltwater blijven zweven.

nieuw-zeeland-47

We maakten wat foto’s, picknickten en maakten een korte wandeling langs het meer. Tegen de avond checkten we in bij ons hotel op een paar honderd meter van Lake Tekapo. Na het avondeten keken we er naar de zonsondergang en als het helemaal donker is, zie je een prachtige sterrenhemel.



Mount Cook National Park

Mount Cook National Park is wat ons betreft het mooiste en indrukwekkendste nationale park van Nieuw-Zeeland.

nieuw-zeeland-237

De wandeling naar de Hooker Glacier, de Hooker Valley track, is een aanrader. Deze hike is, heen en terug, zo’n 11 kilometer lang en is relatief gemakkelijk. Reken op circa vier uur voor de volledige hike. De wandeling zelf is goed aangelegd met hangbruggen, plankpaadjes en stapstenen waar nodig.


nieuw-zeeland-318

Mount Cook is met z’n 3724 meter de hoogste berg van het land. In het Maori wordt deze berg Aoraki genoemd, de berg die de wolken pakt. Mount Cook is uiteraard vernoemd naar de Engelse ontdekkingsreiziger James Cook.

nieuw-zeeland-244
Hooker Glacier met op de achtergrond Mount Cook

nieuw-zeeland-304

img_6046

Tasman Glacier

De Tasmangletsjer vind je in Mount Cook National Park en ligt op een boogscheut rijden van de parkeerplaats van de hierboven beschreven Hooker Valley Track. Als je dus nog wat energie in de benen hebt, kan je beide wandelingen combineren op één dag.

nieuw-zeeland-336

Vanaf de parking loopt een steil en rotsachtig pad richting de gletsjer. Het uitzicht op de top is niet te beschrijven! Tasman Glacier is met z’n 29 kilometer de langste gletsjer van Nieuw-Zeeland. Hij is maar liefst 600 meter diep en 4 kilometer breed.

img_6052

Lake Pukaki

Nog zo’n indrukwekkend meer dat je zeker niet mag missen is Lake Pukaki. Aan het meer zelf kan je niet echt wandelen, maar er zijn echter wel veel uitzichtpunten.

Stop zeker eens bij ‘Peters Lookout’. Vanaf de parking is het een kleine 10 minuten naar beneden wandelen tot aan het meer. De reflecties in het meer zijn bij helder weer mooi om te zien. Bovendien heb je er uitzicht op Mount Cook in de achtergrond.

img_6112
Peters Lookout

img_6078

Omdat we dichtbij het meer sliepen, konden we er de volgende dag nog eens van genieten. Toen was het mistig en bewolkt, waardoor het uitzicht en de kleur van het water helemaal anders was.

img_20161121_073633
De kleur van het meer verandert naargelang de zonneschijn

Elephant Rocks

Na Lake Pukaki zetten we onze weg verder richting de Elephant Rocks. Uit het niets duiken opeens vreemde kalkstenen rotsen op. Deze liggen wijdverspreid op een privéboerderij in de buurt van het dorp Duntroon.

Het was ons niet meteen duidelijk waar we precies moesten zijn, omdat er geen parking of een plaatje stond. Je mag de Elephant Rocks, via een poortje, vrij bezoeken. Omdat er regelmatig schapen in lopen, dien je wel alle poortjes achter je te sluiten. Deze vreemde rotsformaties hebben een diameter tussen 1 en 10 meter.

nieuw-zeeland-424

Moeraki Boulders

Op een klein uurtje rijden van de Elephant Rocks liggen de nogal aparte Moeraki Boulders. Deze boulders, grijze keien die circa 60 miljoen jaar geleden op de zeebodem zijn ontstaan, zijn vrijwel perfect rond en hebben een omtrek tot 4 meter.

img_6212

Omdat ze net voor de kust liggen, kan je ze best bij laagtij bezoeken. Bij hoogtij kan het zijn dat veel van deze keien onder het water zitten. Kijk dus even op voorhand wanneer het laagtij is. Vanaf de parking is het circa 5 à 10 minuten wandelen tot aan de keien.

nieuw-zeeland-440

Nugget Point Lighthouse

Na een nachtje slapen in de stad Dunedin, waar overigens niks te doen is, rijden we ’s ochtends vroeg naar ‘Nugget Point Lighthouse’. Vanaf Dunedin is het ongeveer anderhalf uur rijden (110 km). De laatste paar kilometer naar deze vuurtoren waren in zeer slechte staat en met momenten vrij steil en zeer smal. Vanaf de parking is het nog ongeveer 15 minuten wandelen tot aan de vuurtoren.

img_6231

Aan de vuurtoren is een uitkijkpunt vanwaar je goed zicht hebt op “the nuggets”. Dit is de naam van de rotsformaties die er voor de kust liggen.

img_6254
The Nuggets

Met wat geluk zie je hier, zoals ons, zeehonden en zeeolifanten. Er zouden ook pinguïns zitten, maar deze hebben we helaas niet gezien. We zagen ook Jan-van-genten en andere vogelsoorten waarvan we de naam niet weten. Neem dus zeker je verrekijker mee.

img_6263

The Catlins

The Catlins is een bijzonder mooi gebied dat nog niet zoveel bezocht wordt. Je vindt er tal van watervallen, uitgestrekte stranden, oerbossen en grotten. Het is een mooie streek om zowel te wandelen als door te rijden.

img_6299

Je kan je er gemakkelijk een paar dagen bezig houden. We maakten een paar strandwandelingen en wandelden door bossen op weg naar verschillende watervallen.


img_6300
Florence Hill Lookout

Cathedral Caves

Tijdens ons verblijf in de Catlins kregen we een tip dat we eens de Cathedral Caves moesten bezoeken. Deze zeegrotten liggen in de Catlins regio en zijn eigendom van de Maori.

Via een korte bushwalk vanaf de parking kom je uit op het indrukwekkende Waipiti Beach. We wandelen een stukje naar links over het strand en komen al snel uit bij de eerste zeegrot.

img_20161119_065501

Met een lengte van 200 meter en een hoogte van 30 meter zijn dit één van de langste zeegrotten ter wereld. Eén van de coolste dingen die we ooit gezien hebben! Een beetje verderop zijn nog een paar kleinere grotten die ook de moeite waard zijn om te bezoeken.

img_6372

Let wel! De Cathedral Caves kan je alleen maar bezoeken tijdens laagtij. Check even deze website voor de actuele tijden en openingsuren. Inkom is 5 NZD per persoon (prijs 2017).

nieuw-zeeland-626

Lake Manapouri

De volgende ochtend laten we Catlins voor wat ze zijn en vervolgen we onze road trip richting Fiordland National Park. Onze eerste stop maken we aan Lake Manapouri. Het meer is 444 meter diep en daarmee het tweede diepste meer van Nieuw-Zeeland.

nieuw-zeeland-653

We maken een wandeling langs het meer en nemen ruim de tijd voor een picknick op één van de vele bankjes. Als je van rust houdt, is dit meer een ideale plek om even halt te houden.

nieuw-zeeland-660

Lake Te Anau

We rijden verder noordwaarts en komen aan op onze slaapplek in Te Anau. Het dorpje Te Anau is een populaire plaats vanwege een ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan Milford Sound en/of Doubtful Sound. Lake Te Anau is overigens ook de startplek voor vele wandeltochten in Fiordland National Park.

Lake Te Anau heeft een lengte van 53 kilometer en is daarmee het grootste meer van het Zuidereiland.

nieuw-zeeland-731

Milford Sound

Vroeg opstaan, want we willen de eerste cruise van de dag nemen op het wondermooie fjord van Milford Sound.

We zetten onze wifi ’s ochtends even op en krijgen tal van berichten binnen: ‘Alles oké daar? Euhm ja, waarom niet?’. Blijkt dat er rond middernacht een zeer zware aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter geweest was in Culverden, zo’n 100 kilometer ten noorden van Christchurch. Daar hadden we echter helemaal niets van gemerkt!

img_20161122_064025

Onze cruise vertrekt om 9 uur en we moeten nog 118 km rijden naar het vertrekpunt (circa 2 uur). Het landschap er naartoe is al adembenemend en we willen eigenlijk al overal stoppen, maar dat doen we wel op de terugweg. Er is overigens maar één weg naar Milford Sound.

We komen ruim op tijd aan en hebben nog de tijd om even rond te wandelen. We hebben geluk want meestal is het hier aan het regenen.


img_6773

Tijdens de cruise zagen we dolfijnen (wat vrij uitzonderlijk is volgens de kapitein) en pelsrobben. Het decor is om stil van te worden.

Het fjord is 16 km lang en ongeveer 450 meter diep.

nieuw-zeeland (852).jpg

Deze twee uur durende cruise boekten we bij Go Orange!. Dit was de goedkoopste maatschappij en bovendien deden ze de langste cruise. Meer zien voor minder geld!

img_6647

Highway 94 van Te Anau naar Milford Sound

Na onze cruise op Milford Sound wandelen we nog even rond, eten en drinken nog iets en vertrekken terug richting onze slaapplek in Te Anau. We hadden al gezien dat de route hier naartoe indrukwekkend was en we nemen dus ruim de tijd voor onze terugweg.

Aan de tunnel (éénrichting) dichtbij het fjord moeten we stoppen voor een rood licht. We staan als vierde auto in rij en op de auto’s voor ons zien we opeens een papegaaiensoort, de Kea, opduiken die het rubber van de ramen aan het lostrekken is. Ramen dicht en hopen dat het snel groen wordt. Gelukkig zijn de papegaaien te druk bezig met de auto’s voor ons te vernielen, waardoor we zonder stukken eindelijk de tunnel kunnen doorrijden.

nieuw-zeeland-901

Onderweg stopten we onder andere aan Lake Mistletoe, de Chasm Falls, Mirror Lakes en Eglinton river & valley.

nieuw-zeeland-748

nieuw-zeeland-742
Lake Mistletoe




Queenstown Hill Time Walk

Na een vermoeiende dag en een stevig nachtje doorslapen, rijden we de volgende ochtend in circa twee uurtjes naar onze volgende halte, Queenstown. Queenstown is een stad gelegen aan het mooie Lake Wakatipu. In de stad zelf is buiten restaurants en winkels niet veel te zien. Veel Nieuw-Zeelanders en buitenlanders komen hier graag naar toe voor het beoefenen van watersporten.

nieuw-zeeland-961

We besluiten om die waterpret achterwege te laten en hogere oorden op te zoeken. Dit door middel van een stevige hike. De ‘Queenstown Hill Time Walk’ start in het centrum en het duurt circa 1 tot 1,5 uur om de top te bereiken.

nieuw-zeeland-1002

Eénmaal boven heb je een mooi uitzicht op de stad, Lake Wakatipu en de omliggende bergen.

img_6928

Meiklejohns Bay

Omdat we Lake Wakatipu wel mooi vonden en nog wat tijd over hadden, besluiten we om een stukje langs het meer te rijden. De wegen zijn kronkelig en gaan voortdurend op en af. We stopten op verschillende plaatsen om even te genieten van het uitzicht of om een stukje te wandelen. Omdat het weer vrij snel begon te veranderen, slecht weer dus, besloten we om maar snel terug richting onze slaapplek te rijden.

nieuw-zeeland (937)

Lake Wanaka

De volgende ochtend vertrekken we naar één van de populairste meren van het Zuidereiland, Lake Wanaka. Het Wanakameer ligt op circa één uur rijden van Queenstown waardoor we nog de hele dag tijd hebben om de omgeving te verkennen.

nieuw-zeeland-1071

Het meer trekt voornamelijk bezoekers vanwege ‘That Wanaka Tree’. Dit is een “boompje” dat in het meer staat. Wanneer we aan het meer parkeren zien we al meteen een paar bussen met Chinezen, dan weet je al hoe laat het is. We zien de boom niet meteen staan en dus besluiten we een stukje rond het meer te wandelen. De omgeving is prachtig, de lupines staan in bloei en de boom, die staat er nog steeds. Al is het maar een klein boompje.

nieuw-zeeland-1066
That Wanaka Tree

De volgende dag gebruiken we om wat te ontspannen en extra inkopen te doen. De boog kan niet altijd gespannen staan 😊


Roys Peak

Helemaal uitgerust zetten we onze wekker weer erg vroeg want we willen naar de top van Mount Roy wandelen: Roys Peak. De wandeling naar boven zou ongeveer drie uur duren en we willen toch ruim de tijd nemen om te genieten van de omgeving.

nieuw-zeeland-1297

nieuw-zeeland-1227

De beklimming is best pittig en zigzagt omhoog langs de zijkant van Mount Roy. Het uitzicht tijdens de volledig klim is behoorlijk indrukwekkend.

nieuw-zeeland-1179


Eénmaal boven heb je pas het beste uitzicht op Lake Wanaka en Mount Aspiring. Dit is zonder twijfel één van de mooiste wandelingen die we in Nieuw-Zeeland gemaakt hebben.

img_7194

Lake Hawea

We verbleven de afgelopen dagen aan het minder bekende en bezochte meer, Lake Hawea. Dit is een ideale uitvalsbasis om Lake Wanaka en Roys Peak te ontdekken. Lake Hawea ligt eigenlijk net langs Lake Wanaka, maar kent toch veel minder bezoekers. Het diepste punt van het meer is 392 meter.

nieuw-zeeland (1168).jpg


nieuw-zeeland-1340

Blue Pools Walk

Vandaag rijden we door de Haast Pass, een spectaculaire bergweg met allerlei mooie bezienswaardigheden onderweg. Een paar lokale mensen vertellen ons dat het een moeilijke weg is om te rijden, maar dat viel achteraf gezien heel erg goed mee.

Onze eerste stop zijn de ‘Blue Pools’. Vanaf de parking is het nog een 30 tal minuten wandelen door een bos tot aan de Blue Pools. De naam is alvast niet gestolen. Zelfs op een bewolkte ochtend is het water kraakhelder en blauw.

img_20170105_194421_760

img_7255

Haast Pass

We wandelen terug naar de parking en zetten onze weg verder. Na een aantal kilometer duikt de Haast River op en wordt het landschap nog ruiger. Ook het zonnetje breekt door en dan wordt alles nog mooier.

img_7346

We stoppen onderweg nog bij de Thunder Creek falls en de Fantail falls.

img_7336
Thunder Creek Falls

nieuw-zeeland-1383
Fantail Falls

nieuw-zeeland-1411
Haast River

Ship Creek

In de late namiddag hebben we de Haast Pass verteerd en rijden we langs de westkust. We zien een plaatje met de naam ‘Ship Creek’ en besluiten even halt te houden om te rusten en iets te eten. Onverwacht komen we aan op een stukje prachtige natuur net langs de kustlijn. Na een picknick besluiten we nog even de omgeving te verkennen.

nieuw-zeeland-1426


Fox Glacier

Vandaag staat een bezoek aan twee gletsjers op het programma. Als eerste brengen we een bezoek aan Fox Glacier. Deze gletsjer ligt in het Nationaal Park Westland. Het is mogelijk om tot kort voor de gletsjer te wandelen. Tijdens de wandeling staan paaltjes die aangeven tot waar de gletsjer kwam doorheen de jaren. Confronterend om te zien hoeveel ijs er al gesmolten was.

nieuw-zeeland-1446

Het ijs lag helemaal bedolven onder het steengruis waardoor het maar een grauwe bedoening was. Als je nog tijd over hebt, bezoek dan zeker het nabijgelegen Lake Matheson. Om één of andere reden zijn we onze foto’s daarvan kwijtgeraakt.


Franz Josef Glacier

De tweede gletsjer die we vandaag bezoeken, is de 12 kilometer lange ‘Franz Josef Glacier’. Deze ligt 20 kilometer noordelijker dan zijn streekgenoot Fox Glacier.

img_7445

De wandeling naar de Franz Josef gletsjer vonden wij persoonlijk mooier dan deze naar de Fox Glacier. Ook hier smelt het ijs sedert 2010 in een snel tempo weg.

nieuw-zeeland-1453

nieuw-zeeland-1482
Op een dag vind je de job van je leven…

Vanaf de parking kan je ook nog een zeer korte wandeling (circa 10 minuten) maken naar ‘Peters Pools’.

img_7469
Peters Pools

Hokitika Gorge

We laten de gletsjers rustig verder weg smelten en zetten onze road trip verder richting Hokitika Gorge. Dit schijnt een prachtige gorge te zijn, zeker wanneer het weer een beetje meezit.

Wanneer we er aankomen is het laatste stukje weg onverhard en de parking, ja dat is eigenlijk geen parking te noemen. Het is duidelijk dat koning toerist zijn stempel hier nog niet heeft gedrukt.

We wandelen een stukje door het bos en zien al snel de helderblauwe Hokitika River.

We steken de rivier over via een nogal wiebelend brugje en lopen tot op het einde van de wandeling. De zon komt er zo af en toe eens door en dan zie je de kleur van water helemaal veranderen.

Een ongelooflijk mooie plek om te bezoeken!

nieuw-zeeland-1569

nieuw-zeeland-1586

The Great Coast Road

De toeristische dienst van de westkust van het Zuidereiland kan het niet beter verwoorden dan: ‘It takes 90 minutes at a full speed, but we recommend you to slow down and enjoy it’. Einde!

img_7411

img_7405

nieuw-zeeland-1603

Pancake Rocks & Blowholes

Een populaire bezienswaardigheid op de ‘The Great Coast Road’ zijn de pannenkoekenrotsen in Punakaiki. Het is eigenlijk een soort van park waar je gemakkelijk een uurtje kan rondwandelen.

nieuw-zeeland-1645
Pannenkoekenrotsen

img_7555
Blowhole

Wanneer je tijdens hoogtij de pannenkoekenrotsen bezoekt, kan het wel zijn dat je net zoals ons doorweekt terug de auto in moet. De zogenaamde ‘blowholes’ kan je enkel bij hoogtij zien.

nieuw-zeeland-1663

Lake Rotoroa

We hebben ons buikje vol van al die pannenkoekenrotsen en gaan de volgende dag op zoek naar een beetje rust. Dit vinden we aan het Rotoroa meer, gelegen in het Nelson Lakes National Park.

img_7594

img_7602

Abel Tasman National Park

Na een relaxt dagje in Rotoroa rijden we de volgende dag naar Motueka. Dit is een klein dorpje waar we slapen bij de vriendelijkste vrouw die we in Nieuw-Zeeland zijn tegengekomen. Thanks Anne!

In Motueka zelf is niet veel te zien, we gaan er uiteten en doen nog wat inkopen voor de rest van onze trip. De volgende dag moeten we vroeg op richting Abel Tasman National Park.

nieuw-zeeland-1676

Via een korte cruise vertrekkende van Kaiteriteri gaat het via de ‘split apple rock’ en een paar andere tussenstops, naar Bark Bay. Hier worden we afgezet en moeten we te voet verder.

nieuw-zeeland-1680
Split Apple Rock

img_7636

We wandelen een stuk van de Abel Tasman Coast Track in circa vier uur (zonder tussenstops meegerekend) van Medlands Beach naar Anchorage Beach.

img_7641

nieuw-zeeland-1687

Het landschap is met momenten adembenemend en soms lijkt het wel alsof je op een tropisch eiland bent terecht gekomen. Niet tegenstaande dat je op veel momenten ook helemaal niets ziet van het uitzicht en de wandeling vaak door een stuk saai bos gaat.


nieuw-zeeland-1719

Het is die dag nog geen 20 graden, maar de zon brandt alsof het er 30 graden is. Zweten en puffen, gelukkig is het strand nooit veraf! We boekten deze ‘Cruise & Walk’ bij ‘Wilsons Abel Tasman’.

nieuw-zeeland-1748

nieuw-zeeland-1764

Cape Farewell

De volgende ochtend zeggen we Anne ‘farewell’ en rijden we naar Cape Farewell. Dit is het meest noordelijke punt van het Zuidereiland. Dit vonden we persoonlijk één van de mooiere plekjes omdat je er mooi kan wandelen, bovendien is het er heel rustig.

nieuw-zeeland-1884

img_7845

Wharariki beach

Dichtbij Cape Farewell vind je, volgens ons, één van Nieuw-Zeelands mooiste stranden: Wharariki Beach. Alleen al voor de naam zouden we het willen bezoeken. Het landschap is hier ruig en ongerept.

IMG_7797

Misschien herken je bovenstaande rotsen en strand wel van wanneer je Windows opstart? Het is namelijk een vaak gebruikte opstartafbeelding van Windows.

Op het strand vind je ook grotten en zie je met een beetje geluk ook zeeleeuwen.


De speciale rotsformaties in de Tasmanzee zijn de Archway Islands. Vanaf de parkeerplaats wandel je in 20 minuten naar het strand.

nieuw-zeeland-1809
The Archway Islands

img_7820

Te Waikoropupu Springs

We rijden een beetje terug naar het zuiden, want noordelijker gaat niet meer, en maken een korte stop bij ‘Te Waikoropupu Springs’ in Golden Bay.

img_7868

Te Waikoropupu Springs, of gewoonweg Pupu Springs, zijn de grootste koudwaterbronnen in het zuidelijk halfrond en bevatten een van het meest heldere water ooit gemeten.

nieuw-zeeland-1925

Dat wordt ook meteen duidelijk wanneer we er toekomen. Er zou zo’n 14.000 liter water per seconde geproduceerd worden. Indrukwekkend!


We overnachten nog een nachtje in het stadje Nelson en nemen de volgende dag de ferry in Picton naar het Noordereiland van Nieuw-Zeeland.


Kaart


Lees ook:

Andere road trips

 

 

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑