Nieuw-Zeeland: Noordereiland

Na een road trip van een drietal weken op het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland nemen we de ferry in Picton en varen we naar Wellington op het Noordereiland.

Met de ferry vaar je door de indrukwekkende fjorden van de Marlborough Sounds. De totale overzet duurt circa drie uur.

We komen aan in de haven van Wellington en rijden meteen verder noordwaarts.

ferryNZ

Na voorafgaande research bleek dat het Noordereiland qua natuurschoon niet zo spectaculair was als het Zuidereiland. We hadden dus al niet al te hoge verwachtingen en voorzagen dus ook minder tijd om hier alles te ontdekken. We pikten er een paar bezienswaardigheden uit die op de route richting Auckland lagen. Al snel zien we dat het Noordereiland meer bebouwd is dan zijn broer in het Zuiden. Niet dat het er niet mooi is, maar het verschil is toch duidelijk merkbaar.

De populairste wandeling op het Noordereiland, de Tongariro crossing, laten we aan ons voorbij vanwege veel te toeristisch. Tijdens ons verblijf op het Zuidereiland hoorden we al van heel wat mensen dat het niet echt een meerwaarde was om deze hike te doen.

Het Noordereiland staat voornamelijk bekend om zijn geothermische gebieden en stranden.

Waimangu Volcanic Valley

Het eerste geothermisch gebied dat we op het Noordereiland bezoeken, is ‘Waimangu Volcanic Valley’. Dit is een vallei die in 1886 ontstaan is door een uitbarsting van de vulkaan Tarawera. In de vallei kan je een uitgestippelde wandeling volgen die je langs allerlei vreemde en stinkende poeltjes brengt. De wandeling duurt 1,5 tot 2 uur.

Het eerste meer dat we zien is Waimangu Cauldron. Dit is het grootste kokende meer ter wereld.

img_7971
Waimangu Cauldron

nieuw-zeeland-2001


We zetten onze wandeling verder en komen uit bij de Inferno Crater. Het meer heeft een speciale kleur en de temperatuur schommelt tussen de 35 en 80°C. Je ziet de bubbels zo uit het meer komen en als de wind goed zit, krijg je er de zwavelgeur ook nog bij.


We wandelen verder via kleinere stinkende fumarolen om vervolgens te eindigen aan Lake Rotomahana.

img_8060
Lake Rotomahana

Wai-O-Tapu Geothermal Area

We rijden van de ene stinkende bezienswaardigheid naar de andere. ‘Wai-O-Tapu’ ligt maar een paar kilometer verwijderd van Waimangu Valley, maar wordt drukker bezocht vanwege zijn “actieve” geiser. Deze geiser wordt echter met een beetje hulp van de mens tot uitbarsting gebracht. Dit doen ze telkens in de voormiddag. Omdat we in IJsland al veel “natuurlijke” geisers hadden gezien, besloten we dus om eerst Waimangu Valley te bezoeken. Dat bleek goed mee te vallen want de meeste toeristen komen speciaal voor deze geiser en zijn in de namiddag weer weg.

Wai-O-Tapu is een beetje vergelijkbaar met Waimangu Valley, alleen zijn de meren en kraters net iets kleurrijker.

De ‘Champagne Pool’ vonden wij de meest indrukwekkende. Deze heeft zich zo’n 900 jaar geleden gevormd door een uitbarsting. De temperatuur van het water schommelt rond de 75°C en de koolstofdioxide zorgt voor kleine belletjes aan het oppervlak.

img_20161204_063522
Champagne Pool

img_8175
Bubbels in de “Champagne”

nieuw-zeeland-2108


nieuw-zeeland-2137

Via een heleboel stinkende en kokende modderpoeltjes komen we aan bij ‘Devil’s Bath’. De kleur van het water lijkt op die van een gele markeerstift. De kleur wordt veroorzaakt door de grote hoeveelheid zwavel in het water.

De wandeling door het park duurt circa 1 tot 1,5 uur, een beetje afhankelijk van hoeveel je stopt. Na een stinkend dagje komen tegen de avond aan in onze verblijfplaats aan het meer van Rotorua.

img_20161216_211438
Devil’s Bath

Omanawa falls

De volgende ochtend laten we de stank achter ons en rijden we een beetje verder naar het Noorden. Via een local krijgen we een tip om de minder bekende Omanawa waterval te bezoeken. Na een uurtje rijden bereiken we de Omanawa Falls. We parkeren onze auto en wandelen naar de ingang. Het park blijkt gesloten omdat de omgeving te onveilig is. Blijkbaar zijn we niet de enige die niet wisten dat de waterval niet meer bereikbaar was. Sometimes you win, sometimes you lose! Gelukkig hebben we maar tien kilometer moeten omrijden en zetten we onze weg verder naar onze eindbestemming voor vandaag, Waihi Beach.

nieuw-zeeland-2201

Waihi Beach

De komende dagen verblijven we bij een homestay net aan Waihi Beach. Waihi is een dorp gelegen aan Bay of Plenty. Bay of Plenty is een baai van circa 260 kilometer lang. Waihi Beach is populair bij locals vanwege zijn ongereptheid en mooie wandelingen die je er kunt maken.

nieuw-zeeland-2205

Cathedral Cove

Cathedral Cove behoort tot één van de mooiste stranden die we in Nieuw-Zeeland bezocht hebben. Het is gelegen op Coromandel Peninsula, een schiereiland waar Nieuw-Zeelanders graag het weekend doorbrengen. De natuur op dit schiereiland is prachtig. Het groene en heuvelachtige landschap in combinatie met de zee zorgt voor mooie plaatjes.

nieuw-zeeland-2269

Vanaf de parking is het nog een dertigtal minuten wandelen tot aan ‘Cathedral Cove’. Het strand is bekend vanwege z’n natuurlijk gevormde grot die je naar een ander afgelegen baaitje brengt. Je kan enkel door deze ‘grot’ of opening wandelen bij laagtij. Check dus eerst even de getijden voor je er naartoe gaat.

img_8337

img_8338

Op deze twee stranden staan enkele indrukwekkende rotsen. De ‘Te Hoho Rock’ is enkel te zien bij laagtij want hiervoor moet je door de grot kunnen. De ‘Sphinx Rock’ kan je op elk moment van de dag zien.

img_8299
Te Hoho Rock

nieuw-zeeland-2242
Sphinx Rock

nieuw-zeeland-2249

Hot Water Beach

Hot Water Beach en Cathedral Cove liggen niet ver van elkaar af en zijn gemakkelijk te combineren op één dag. Omdat we omwille van laagtij eerst naar de Cathedral Cove moesten, bezoeken we Hot Water Beach in de namiddag.

Op het strand vind je verschillende warmwaterbronnen die uit het zand omhoog borrelen. Bij laagtij kan je, met behulp van een schop, je eigen gat graven. Het was een beetje zoeken naar een gat met de juiste temperatuur omdat sommige plekken zelfs te heet waren om in te liggen. Een nogal aparte belevenis die we iedereen kunnen aanraden.

nieuw-zeeland-2278

nieuw-zeeland-2270

Kitekite Falls

Voor we onze auto inleveren op de luchthaven in Auckland besluiten we om toch nog een watervalletje mee te pikken. De Kitekite falls liggen dichtbij Piha Beach en bereik je via een bushwalk van circa 30 minuten. Deze waterval was gelukkig niet afgesloten!

Kitekite Falls

Na een bezoekje aan de Kitekite Falls leveren we onze huurauto terug in op Auckland Airport en vliegen we naar Sydney waar we onze reis door Oceanië verderzetten.


Kaart


Lees ook:

Andere road trips

 

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑