IJsland

IJsland, het land van vulkanen, gletsjers, geisers, imposante watervallen, geothermische hot-spots en pruttelende modderpoelen.

Wij kozen er voor om in twee weken tijd het hele eiland rond te rijden. Bekijk hieronder de route en het verslag van onze rondreis door het land van vuur en ijs.

Route


Dag 1: Aankomst Keflavik airport en Blue Lagoon

Na het oppikken van onze huurauto in de late namiddag reden we door naar de Blue Lagoon. Dit is een geothermisch bad in het zuidwesten van IJsland, dichtbij de luchthaven. Wat ons betreft, is dit de meest toeristische bezienswaardigheid van IJsland. Ondanks de drukte blijft dit wel een onvergetelijke ervaring. De temperatuur van het zwavelrijke water varieert van 37° tot 40°.

Reserveer zeker je ticket op voorhand, de kans is zeer groot dat je er anders niet binnen geraakt. Een rustiger en goedkoper alternatief is het geothermisch bad in Myvatn (zie dag 6).

IMG_6986

Dag 2: Thingvellir – Haukadalur – Gullfoss

We beginnen de rondreis in IJsland met de “Golden circle“. Op deze populaire route liggen op relatief korte afstand verschillende hoogtepunten van IJsland: Thingvellir, Geysir en Gullfoss.

Onze eerste stop vandaag is het Thingvellir nationaal park. Hier ligt de breuklijn tussen het Euraziatische en het Amerikaanse continent. Deze twee tektonische platen bewegen zich jaarlijks enkele millimeters uit elkaar. Je kan hier door de scheidingslijn wandelen en er is ook een mooie waterval.

2-Thingvellir

2-Thingvellir2

In de vroege namiddag rijden we verder naar het geothermale gebied Haukadalur. Hier liggen de hete bronnen Geysir en Strokkur. Geysir is de grootste geiser van IJsland, maar is niet meer actief. De Strokkur is echter wel nog actief en spuit diverse keren per uur kokend water de lucht in. Een bezoek aan Strokkur mag zeker niet ontbreken tijdens je rondreis.

2-Strokkur
Strokkur

2-Geysir
Geysir

2-Litli-Geysir
Litli Geysir

2-Blesi
Blesi

Niet ver van Haukadalur ligt de spectaculaire waterval Gullfoss (gouden waterval). Een enorm grote waterval die gemakkelijk te bereiken is. Je kan tot kort voor de waterval wandelen. Vergeet zeker je regenjas en eventueel regenbroek niet, want je wordt hier zeker en vast nat! Dit geldt tevens voor de meeste watervallen in IJsland.

2-Gullfoss3

2-Gullfoss2

Dag 3: Kerid vulkaan – Seljalandsfoss – Gljúfrabúi – Skogafoss

Vandaag bezoeken we het kratermeer van de Kerid vulkaan. Je kan de kraterrand helemaal rondwandelen en afdalen naar het meer.

3-Kerid

Onze volgende stop is de prachtige Seljalandsfoss. Deze waterval is ongeveer 65 meter hoog. Heb je zin een koude douche dan kan je via een glibberig pad achter de waterval lopen. Wij kozen voor de koude douche en hadden er achteraf absoluut geen spijt van. Wat een unieke ervaring!

3-Seljalandsfoss2

3-Seljalandsfoss

Via een wandelpad (ca 100 meter) kan je van de Seljalandsfoss naar de mooie Gljúfrabúi waterval. De Gljúfrabúi ligt gedeeltelijk verborgen in een soort van “grot”. Via stapstenen in een klein riviertje wandel je de nauwe canyon in tot aan de waterval.

3-Gljúfrabúi

Onze laatste stop van de dag is de Skogafoss. Een van de grootste watervallen van IJsland, 60 meter hoog en 25 meter breed. Je kan helemaal tot aan de waterval lopen, of via trappen naar boven waar je een mooi zicht hebt op de omgeving en de waterval.

3-Skogafoss

3-Skogafoss2

Dag 4: Vik – Vatnajökull

Via ringweg nr. 1 zetten we onze roadtrip verder richting het dorpje Vík í Mýrdal met zijn zwarte stranden zoals Reynisfjara.

Maar eerst maken we nog een tussenstop bij Dyrhólaey. Dyrhólaey is een prachtige klif in het uiterste zuiden van IJsland. Het gebied vormt de ideale broedplek voor de puffins (papegaaiduikers). Wij hadden het geluk er een aantal te kunnen zien.

4b
Dyrhólaey

4a
Dyrhólaey

4c
Zwarte zandstrand Reynisfjara

4d
Zwarte zandstrand Reynisfjara

We zetten onze reis verder richting de mooie waterval Svartifoss met kolommen van zwarte basalt. De waterval ligt in het gebied Skaftafell, dat valt onder het nationale park Vatnajökull. Van het bezoekerscentrum is het ongeveer 45 minuten (enkel) wandelen tot aan de waterval. Wat ons betreft een van de mooiste watervallen van IJsland.

4g

We wandelen terug naar het bezoekerscentrum en nemen vervolgens de afslag richting de gletsjertong Skaftafellsjökull. Via een gemakkelijk pad kan je tot net voor de gletsjertong wandelen. De drijvende ijsschotsen op het meertje voor de gletsjertong zijn zeer indrukwekkend!

4f

4e

Dag 5: Jökulsárlón – Suðurfjarðarvegur

In de voormiddag bezoeken we het prachtige gletsjermeer Jökulsárlón. Volgens ons een van de hoogtepunten en zeker niet te missen. Het gletsjermeer ligt net langs de ringweg nr. 1. Op het meer kan je boottochten maken met een speciale amfibie boot. Maar wij kozen ervoor om een heel stukje langs de oever van het gletsjermeer te wandelen. De vele zeehondjes komen regelmatig nieuwsgierig een kijkje nemen.

Steek zeker ook eens de straat over richting het zwarte strand. Hier liggen enorm veel ijsschotsen tot wel twee meter hoog. Deze ijsschotsen zijn afgebroken van de gletsjer en terug op het strand gespuwd door de woeste Atlantische oceaan. Wanneer de zon op de ijsschotsen schijnt, zie je een prachtig kleurenspel.


Tijdens de namiddag rijden we via een aantal tussenstops door het prachtige fjordenlandschap richting ons hotel in Suðurfjarðarvegur.

5-ringweg

5-ringweg2

Dag 6: Dettifoss & Sellfoss – Myvatn

Na een stevig en lekker ontbijt rijden we door een maanlandschap richting het noordoosten van IJsland. Het landschap verandert voortdurend: van vlak tot heuvelachtig, landschappen vol heide in verschillende herfstkleuren, kolkende rivieren en kleine watervallen.

6-maanlandschap

Op weg naar Myvatn liggen twee watervallen waarvoor je maar een kleine omweg moet maken die zeker de moeite is: Dettifoss en Selfoss. Beide zijn gemakkelijk te bereiken via een korte wandeling. Wij vonden de Dettifoss het meest indrukwekkend, wat een enorme kracht!

6-Dettifoss
Dettifoss

6-Dettifoss2
Dettifoss

6-Sellfoss
Selfoss

Vervolgens rijden we richting Myvatn (muggenmeer), een meer in het noorden van IJsland dat in een zeer actief vulkanisch gebied ligt. Net voor Myvatn ligt Hverir, een gebied met hete bronnen. Het barst hier van de vulkanische activiteit. Overal zie je fumarolen en kokende modderpoelen. Een zeer spectaculaire ervaring. De zwavelgeur is hier overal sterk aanwezig.

6-Hverir3

6-Hverir

6-Hverir2

Na het avondeten nog even ontspannen in de Myvatn nature baths. Wij vonden dit veel leuker en rustiger dan de Blue Lagoon. Echt een aanrader bij zonsondergang.

Net voor middernacht werden we nog even getrakteerd op het wondermooie noorderlicht. Een kippenvel moment.

6-MyvatnNatureBaths1

6-MyvatnNatureBaths2

Dag 7: Myvatn

In en rond Myvatn is er heel wat te doen. Het was een van onze favoriete plekken van IJsland. We bezochten ondermeer het kratermeer Viti, maakten een prachtige wandeling door de Leirhnjukur lavavelden, beklommen de krater Hverfell en maakten een wandeling naar de lavagrotten Grjotagja en Stóragjá.

7-Muggenmeer2
Myvatn bij zonsopgang

7-Leirhnjukur
Leirhnjukur lavavelden

7-Leirhnjukur3
Leirhnjukur lavavelden

7-Leirhnjukur5
Leirhnjukur lavavelden

7-Stóragjá
Stóragjá

Om de dag goed af te sluiten besloten we ’s avonds om nogmaals naar Jarðböðin, het natuurbad van Myvatn te gaan. Een heerlijk gevoel om bij een buitentemperatuur van 10° in een warm buitenbad van gemiddeld 37° te ontspannen.

7-MyvatnNatureBaths1

7-MyvatnNatureBaths

Dag 8: Myvatn – Langavatn

Onze laatste dag in Myvatn. In de voormiddag maakten we een wandeling door het natuurreservaat Dimmuborgir. Hier wandel je door een prachtig vulkanisch landschap.

Daarna rijden we verder naar Höfði waar je mooie wandelingen kunt maken. Je hebt hier mooie uitkijkpunten over het Myvatn meer en omgeving. De enorme rotspilaren die uit het water steken moet je zeker gezien hebben.

Vervolgens zetten we onze weg verder naar Langavatn & Klambrasel waar we overnachten bij een lokale boer.

8-Dimmuborgir
Natuurreservaat Dimmuborgir

8-Muggenmeer
Höfði

8-Muggenmeer1
Höfði

8-Muggenmeer2
Höfði

8-Muggenmeer3
Höfði

Dag 9: Husavik – Ásbyrgi canyon – Godafoss

Op dag 9 vertrekken we vroeg richting het dorpje Husavik dat vooral bekend staat voor zijn ‘whale watching tours’. Daarna bezoeken we de Ásbyrgi canyon. Dit is een hoefijzervormige kloof waar je een aantal mooie wandelingen kan maken.

9-Husavik
Haven van Husavik

9-Asbyrgi
Ásbyrgi canyon

Vervolgens rijden we naar de prachtige Godafoss (waterval van de goden). Via een loopbrug kan je de waterval van twee kanten bekijken. Een stukje stroomafwaarts ligt ook nog de Geitafoss.

9-Godafoss3

9-Godafoss2

9-Godafoss

IMG_6450

Dag 10: Akureyri en het eiland Hrísey

Vandaag brengen we een bezoek aan de gezellige stad Akureyri. Je hebt hier een winkelstraat, oude gebouwen, musea en de kerk Akureyrarkirkja. Wij hadden aan een voormiddag genoeg om de stad te bezoeken, maar je kan hier gerust een hele dag verblijven.

10-Akureyri
Kleurrijk huisje in Akureyri

10-Akureyrarkirkja
Akureyrarkirkja

Na het middageten rijden we naar Árskógssandur waar we de ferry nemen naar het kleine eiland Hrísey. Hrísey is een eiland in het fjord Eyjafjörður. Het is ongeveer 7,5 kilometer lang en 2,5 kilometer breed. Je kan hier een rondrit maken op een hooiwagen achter een tractor. Zeker een aanrader! Tevens kan je er mooie wandelingen maken. Je hebt er overal een prachtig uitzicht en er leven veel speciale vogelsoorten.

10-Hrísey4

10-Hrísey

10-Hrísey1

10-Hrísey3

10-Hrísey2

Dag 11: Kirkjufell en Kirkjufellsfoss

We laten de “drukte” van de stad achter ons en zetten koers richting het schiereiland Snæfellsnes in het westen van IJsland. Vandaag moeten we zo’n 400 km afleggen, maar rijden in IJsland is nooit saai. Via prachtige en verlaten landschappen bereiken we in de namiddag onze bestemming.

Na het inchecken rijden we nog even door naar de wondermooie berg Kirkjufell (Kerkberg). Vanaf de waterval Kirkjufellsfoss, die tegen over de Kirkjufell ligt, heb je een schitterend uitzicht op de berg.

11-Kirkjufell-foss
Kirkjufell

11-Kirkjufell

11-Kirkjufellsfoss

Dag 12: Het schiereiland Snæfellsnes

Het schiereiland Snæfellsnes wordt door veel toeristen onterecht overgeslagen. Wij vonden dit een van onze hoogtepunten tijdens onze rondreis.

De vulkaan Snaefellsjökull zie je met zijn witte ijskap van overal op het schiereiland liggen. We rijden naar het prachtige strand van Djúpalónssandur met zijn grote lavarotsen en kleine zwarte stenen. Op het strand liggen grote stenen, de zwaarste weegt 154 kg en de lichtste 23 kg. De stenen werden gebruikt om de kracht van de mannen te meten die op de vissersboten wilde werken. Een beetje verderop liggen overblijfselen van de Grimsby vistrawler Epine GY7. Via een wandelpad van ongeveer 1 km kan je naar de prachtige baai Dritvík.

12 (3)
Snaefellsjökull

12 (4)
Djúpalónssandur

12 (1)
Djúpalónssandur

12 (8)
Djúpalónssandur

12
Grote krachtstenen

12 (6)
Dritvík

12 (7)
Dritvík

12 (5)
Dritvík

Verder naar het plaatsje Hellnar waar we een pittoresk kerkje en de baðstofa bezoeken. Een grot vlakbij de haven.

12 (13)
Baðstofa in Hellnar

12 (10)
Baðstofa in Hellnar

12 (9)
Kerkje in Hellnar

Vervolgens naar Anarstapi, waar je veel spectaculaire rotsen kan vinden.

12 (11)

12 (12)

IMG_7395

Onze laatste stop is het strand van Ytri Tunga. Hier kan je een kolonie zeehonden van dichtbij spotten.

We overnachten net buiten het dorpje Borgarnes.

12 (14)
Strand Ytri Tunga

Dag 13: Hraunfossar en Barnafoss – Reykjavik

Onze rondreis zit er bijna op. Eerste stop van de dag, de heetwaterbron Deildartunguhver. Hij produceert 180 liter water per seconde met een temperatuur van bijna 100°C. Qua volume is dit de grootste heetwaterbron van Europa. De bron voorziet vele huishoudens van warm water en verwarming.

13-Deildartunguhver
Landschap rond Deildartunguhver

Van een heetwaterbron naar een waterval is in IJsland vaak maar een kleine stap. Een beetje verderop liggen twee prachtige watervallen, de Hraunfossar en de Barnafoss. Zeker niet te missen.

In de namiddag rijden we naar onze laatste bestemming, de hoofdstad Reykjavik.

13-Hraunfossar
Hraunfossar

13-Hraunfossar2
Hraunfossar

13-Hraunfossar3
Hraunfossar

13-Barnafoss
Barnafoss

13-Barnafoss3
Barnafoss

13-Barnafoss2
Barnafoss

Dag 14: Reykjavik

De laatste dag brengen we door in de meest noordelijke hoofdstad ter wereld, Reykjavik. Een mooie en gezellige stad met veel restaurants en leuke cafés.

Breng een bezoek aan de mooie Hallgrímskirkja en wandel via de vele winkelstraatjes naar het Harpa concertgebouw aan de haven. Wij vonden een dag genoeg om de kleine stad op een rustig tempo te verkennen.

14-Reykjavik (4)
Hallgrímskirkja

14-Reykjavik (1)
Hallgrímskirkja

14-Reykjavik (2)
De “regenboogstraat” in Reykjavík

14-Reykjavik (6)

14-Reykjavik (7)

14-Reykjavik (3)
Solfar (Sun Voyager) monument in de haven

14-Reykjavik (5)
Hannes Hafstein standbeeld met op de achtergrond het Harpa concertgebouw

Tips

  • Een regenjas, regenbroek, paraplu, verrekijker, stevige wandelschoenen en warme handschoenen, maar ook een zwembroek/bikini mogen zeker niet ontbreken in je valies 😉
  • In principe heb je geen cash geld nodig in IJsland, je kan er overal met kaart betalen.
  • Op restaurant gaan is vrij kostelijk, een simpel hoofdgerecht kost al snel € 25 en een biertje gemiddeld € 8. Wil je dit vermijden, kan je best zelf naar een supermarkt gaan. Probeer dan zeker eens de IJslandse yoghurt Skyr.
  • Een 4×4 is enkel nodig als je het binnenland in gaat.
  • Rij altijd met je lichten aan.
  • Zorg dat je tank altijd zo vol mogelijk is. Soms kom je in geen 100 km een tankstation tegen.
  • Als je de rondreis doet zoals hierboven beschreven, heb je geen GPS nodig. Alle bezienswaardigheden liggen langs of niet ver van de ringweg of hoofdwegen. Wanneer je je auto gaat ophalen op de luchthaven, vergeet dan zeker niet een gratis wegenkaart te vragen. Wij huurden onze auto via rentalcars.com.
  • Boek je hotels ruim op voorhand en reis bij voorkeur buiten het hoogseizoen. Wij waren er in september, weinig drukte en de hotels zijn een pak goedkoper. Bovendien kan je in september met een beetje geluk het noorderlicht zien.
  • Alle watervallen, warmwaterbronnen en andere natuurfenomenen die wij bezochten, waren gratis. Enkel voor het Kerid kratermeer betaal je rond de € 2 per persoon.

Lees ook:


Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑