Wandelen in Kazbegi

Kazbegi vonden wij de mooiste regio die we in Georgië bezocht hebben. Het dorp Stepantsminda is de ideale uitvalsbasis voor een aantal mooie wandelingen door de Kaukasus.

Stepantsminda ligt aan de voet van de 5047 meter hoge berg Kazbeg. Het dorp zelf is gelegen op 1700 meter en bestaat bijna uitsluitend uit guesthouses, restaurants en winkels. Bovendien ligt het dorp op een steenworp afstand van de Russische grens.

Vanuit de hoofdstad Tbilisi ben je in circa 3 à 4 uur met een marshrutka in Stepantsminda.

kazbegi-blog

Gergeti Trinity church

De drievuldigheidskerk van Gergeti is één van de populairste bezienswaardigheden in Kazbegi. Het uitzicht vanaf de Georgisch-Orthodoxe kerk op de omgeving is adembenemend.

Gergeti Trinity church (4)

Gergeti Trinity church (1)
Uitzicht op Stepantsminda

Vanuit Stepantsminda wandel je in circa 1 tot 1,5 uur naar boven. De wandeling zelf is relatief gemakkelijk, maar gaat voortdurend vrij steil omhoog.

Gergeti Trinity church (2)

Sinds 2019 hebben ze een verharde weg aangelegd tot recht voor de kerk. Waardoor je er dus ook gemakkelijk met de auto of taxi naar toe kan.

Gergeti Trinity church (3)

Juta

Juta is een klein dorpje middenin het Kaukasus gebergte gelegen op 2200 meter hoogte. Het is het beginpunt van een prachtige wandeling door de Juta vallei. Het deed ons een beetje denken aan de Dolomieten in Italië.

Juta (5)

Juta (1)

De wandeling gaat voortdurend op en neer doorheen de vallei langs de Bakurkhevi rivier. Deze rivier moet je een paar keer oversteken. Je komt tijdens de hike regelmatig loslopende koeien en paarden tegen. Neem minstens 5 à 6 uur de tijd voor deze wandeling.

Juta (7)

Juta (6)

Juta (3)
Chaukhi lake

Juta ligt op circa 20 km van Stepantsminda, waarvan zo’n 8 km verharde en de rest over onverharde wegen. De laatste paar kilometer gaan over een supersmalle onverharde bergweg met een diepe afgrond (zonder afrastering). Wij hebben 70 GEL (heen en terug) betaald voor een taxi. Onze taxi was een afgedankte Opel Kadett zonder gordels. Bandenspanning een beetje lager en gas geven!

Juta (8)
Juta dorp

Truso vallei

De Truso vallei ligt op zo’n 40 minuten rijden van Stepantsminda. De laatste paar kilometer naar de start van de wandeling gaan over een extreem slechte onverharde weg.

Truso (7)
Truso Gorge
Truso (1)
Tergi rivier

De wandeling zelf is één van de mooiste die we in Georgië gedaan hebben. Je wandelt langs warmwaterbronnen, middeleeuwse uitkijktorens, kloosters en verlaten dorpjes met op de achtergrond het geluid van de snelstromende Tergi rivier.

Truso (6)
Travertines

Deze indrukwekkende wandeling is, aangezien je door een vallei loopt, relatief vlak. Voorzie minstens 6 uur voor de volledige hike. Bij Mountain Freaks kan je voor 30 GEL p.p. (prijs 2019) heen en terug gebracht worden.

Truso (2)
Kasari canyon

Truso (5)

Truso (8)

Truso (9)
Verlaten dorpje Keterisi

Stepantsminda

Het hart van deze mooie regio is het dorp Stepantsminda. Tot 2006 werd het dorp Kazbegi genoemd. Van hieruit vertrekken alle toertochten, taxi’s en marshrutkas. Het dorp zelf ligt dik bezaaid met guesthouses. Het lijkt wel alsof bijna iedereen er van het toerisme leeft.

Stepantsminda (2)

Stepantsminda (6)

Stepantsminda (1)

Meer dan een ideale uitvalsbasis kan je het niet noemen. Natuurlijk blijft het uitzicht op de omringende bergen en de indrukwekkende Mount Kazbeg prachtig om te zien. Bij helder weer zie je zelfs de Gergeti Trinity Church liggen.

Stepantsminda (5)
Gergeti Trinity Church met op de achtergrond Mount Kazbeg

Stepantsminda (4)

Stepantsminda (3)

Kaart

Lees ook:

blogs-georgië

Plaats een reactie

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑