Dagtrips vanuit Tbilisi

Tbilisi is een ideale uitvalsbasis voor het maken van een aantal leuke dagtrips. Met een marshrutka, een (meestal afgedankte) minibus voor circa 20 personen, kan je reizen zoals de locals dat doen. De busjes zijn meestal niet comfortabel en de meeste chauffeurs rijden als een gek. Een marshrutka heeft geen airco, maar is wel voorzien van het ingenieuze ARKO systeem (Alle Ramen Kunnen Open). Tijdens een hete Georgische zomer wordt het systeem dan ook gretig gebruikt. Wat niet wegneemt dat het er vaak snikheet in is.

Bovendien vertrekken de meeste marshrutka’s pas als ze volledig vol zitten. Het kan dus zijn dat je wel eens een half uur moet wachten, maar meestal zitten de busjes in geen tijd vol.

Heb je geen zin in deze lokale manier van reizen, dan kan je natuurlijk altijd een privéchauffeur inhuren of een toer boeken bij een lokale reismaatschappij.

 

Mtskheta

Mtskheta was de vroegere hoofdstad van Iberië. Hier vind je nog pittoreske straatjes en oudje kerkjes.

Mtskheta (4)

Eén van de belangrijkste bezienswaardigheden in Mtskheta is de Svetitskhoveli kathedraal, gebouwd in de 11e eeuw.

Mtskheta (5)

Mtskheta (6)

Aan het kruispunt van de Koera en Aragvi rivieren ligt de Antioch basilica en de Saint Stephen Nunnery. Elk uur luidt een non de grote klok aan de ingang van het klooster.

Mtskheta (2)

Mtskheta (1)

Op wandelafstand net buiten het oude centrum ligt de Samtavro Church.

 

Bezoek zeker ook het indrukwekkende Jvari klooster. Het klooster is op een klif gebouwd en je hebt er bovendien een prachtig uitzicht op Mtskheta en de omringende bergen.

Mtskheta (7)

 

 

Hoe bereik je Mtskheta?
In circa 20-30 minuten reis je met een marshrutka van Didube station in Tbilisi naar het centrum van Mtskheta. Een enkele rit kost 1 GEL per persoon. De marshrutka terug naar Tbilisi neem je op de hoofdweg ‘Narekvavi-Mtskheta-Railway Station’ ter hoogte van de Samtavro Church.

Hoe bereik je Jvari?
Aan de Svetitskhoveli kathedraal in Mtskheta kan je een taxi nemen naar het Jvari klooster. Wij hebben 20 GEL (heen en terug) betaald voor deze rit. Dit was ook de officiële vraagprijs. Als je zeker wilt zijn, vraag dan eerst in het toeristisch bureau (tegenover de Svetitskhoveli kathedraal) wat de huidige prijs voor een taxirit is.

 

 

Gori & Uplistsikhe

Gori is een leuke daguitstap vanuit Tbilisi. Voorzie wel een volledige dag want er is genoeg te doen en je bent wel even onderweg.

Onze eerste stop maakten wij bij het Stalin museum in Gori. Jozef Stalin was een communistisch dictator van de Sovjet-Unie en is geboren in Gori (Georgië). Voor vele Georgiërs is Stalin echter een held, en dat zie je ook terug in het museum. Het museum geeft je een interessante kijk op welk beeld Georgiërs van Stalin hebben. Dat beeld is heel erg positief. Er is dan ook geen negatief woord te vinden over Jozef Stalin en er is zelfs een souvenirshop waar je allerlei gadgets kan kopen van deze man.

Gori (1)

 


Uplistsikhe cave town is een oude uit rots gehouwen stad. De stad werd bewoond van de 9e tot de 11e eeuw. Tijdens de 13e eeuw werd ze vernield door Mongolen. Aangezien de stad op een heuvel gebouwd is, heb je hier ook een mooi uitzicht op de Koera rivier en de omgeving. Voorzie minstens een uur om alles te ontdekken.

Uplistsikhe (3)

 

Uplistsikhe (2)

Uplistsikhe (5)

Hoe bereik je Gori?
Aan Didube station in Tbilisi neem je een marshrutka naar Gori. Deze rit duurt ongeveer 1 uur. Een enkele rit kost 4 GEL per persoon. De marshrutka terug naar Tbilisi neem je aan het Central Bus Station.

Hoe bereik je Uplistsikhe?
Aan het Central Bus Station van Gori kan je een marshrutka nemen naar het dorpje Kvakhvreli. Vanaf de laatste stop is het dan nog 1,2 km wandelen naar de historische grottenstad Uplistsikhe. Een enkele rit kost 1 GEL per persoon. De marshrutka terug naar Gori neem je vanaf de iets verder gelegen ‘bus stop to Gori’ (zie kaartje). Je kan natuurlijk ook een taxi nemen, dit kost ongeveer 30 GEL heen en terug inclusief een uurtje wachttijd.

 

 

David Gareja monastry

Een derde populaire dagtrip vanuit Tbilisi is het David Gareja klooster. Deze uitstap hebben wij echter niet kunnen maken omdat de situatie er tijdens ons verblijf niet veilig was. De wandeling naar het klooster gaat een stuk over land van Azerbeidzjan. Omdat het langdurige conflict aan de grens momenteel terug opflakkerde, werd ons door de lokale bevolking afgeraden om deze dagtrip te doen. Vraag dus altijd even na of de huidige situatie veilig is om David Gareja te bezoeken.

Deze daguitstap is alleen te boeken bij een lokale reismaatschappij of met een privéchauffeur.

 

 

Kaart

 

 

Lees ook:

 

blogs-georgië

 

Een gedachte over “Dagtrips vanuit Tbilisi

Voeg uw reactie toe

Plaats een reactie

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑