73 dingen die je moet proeven in Kroatië

Voor wie Kroatië bezoekt, zal merken dat de gerechten verschillen naargelang de regio die je bezoekt. De filosofie van de Kroatische keuken is echter in het hele land hetzelfde: simpel en lekker.

Naast de meest bekende en traditionele hoofdgerechten die je in zowat alle restaurants (konoba) kan eten, moet je zeker onderstaande lekkernijen ook eens proeven in Kroatië.

De hartige snacks kan je kopen bij traditionele bakkers (pekarna in het Kroatisch). Patisserie vind je voornamelijk bij een slasticarna (banketbakkerij). Het viel ons op dat het gebak nooit te zoet was. Zeker in vergelijking met bijvoorbeeld Griekse lekkernijen.

Tevens zijn bier, wijn en sterke drank een belangrijk onderdeel van de Kroatische cultuur.

Ontdek 73 dingen die je moet proeven in Kroatië

Burek sir savijeni

Burek vind je in Kroatië in alle soorten en maten. Deze grote gedraaide burek heeft een krokant bladerdeegjasje en wordt opgevuld met een romige kaas.


Cupavac

Cupavac is een luchtige cake omringd met kokosschilfers en chocolade. Deze cake vind je bij een traditionele bakker of in sommige supermarkten.


Burek babic

Bij zowat elk bakker in Kroatië vind je verschillende soorten burek. Deze kleine gedraaide bureks zijn gemaakt met bladerdeeg en gevuld met kaas en spinazie (sir en spinat), vlees (meso) of alleen kaas (sir).


Prekmurska gibanica

Een van de, voor ons, lekkerste gebakjes is Prekmurska gibanica. Deze cake bestaat uit verschillende laagjes namelijk: kaas, stukjes appel met rozijnen, maanzaad en walnoten. De bovenkant van de cake is een krokant laagje bladerdeeg afgewerkt met poedersuiker.

Normaal gezien wordt in de Kroatische keuken een gebakje ofwel met zoete (bv. appel) ofwel met zoute ingrediënten (bv. kaas) gemaakt. Maar in dit gebakje komen alle zoete en zoute ingrediënten samen. Dit maakt de gibanica een echte smaakbom.


Pita od krumpira

Deze lekkere hartige staaf van bladerdeeg is gevuld met kruidige aardappelblokjes.


Orah pita

Orah pita is een vierkant zoet gebakje gevuld met een smeuïge vulling van walnoten en rozijnen. Het notentaartdeeg wordt zonder suiker bereid.


Kukuruzni paketic

Kukuruzni paketic is een bladerdeegpakketje gevuld met kaas en maïs. Deze hartige snack wordt afgewerkt met sesamzaadjes.


Madjarica

Een van de populairste Kroatische gebakjes is Madjarica of Madarica. Deze laagjes cake is een hele zachte en smeuïge cake met bovenaan een chocoladelaagje.


Burek

Deze soort burek wordt gemaakt met filodeeg en in een ronde vorm afgebakken totdat het geheel lekker krokant is vanonder en vanboven. Ze worden gevuld met kaas (sir), vlees (meso) of appel (jabuka). Bij de meeste bakkers krijg je ¼ van de burektaart.


Krempita

Dit gebak is een beetje vergelijkbaar met een tompoes. Krokant bladerdeeg gevuld met gele pudding en afgewerkt met veel poedersuiker.

Hier zijn ook enkele varianten op zoals krempita met gele pudding en slagroom of krempita met gele pudding, slagroom en chocolade. Krempita wordt soms ook kremsnita genoemd.


Slana pita

Slana pita kan je vergelijken met een quiche. Het is rechthoekig bladerdeeg gevuld met een mengsel van kaas, room en eieren.


Trostruki uzitak

Dit bommetje zal zeker enkele uurtjes op je maag blijven liggen. Deze caloriebom is opgebouwd met een laag walnotencake, een crème van walnoten, een koekje, gele pudding en afgewerkt met een laagje pure chocolade.


Savijaca

Deze Kroatische lekkernij is een krokant gebakken bladerdeeg of filodeeg gevuld met een mengsel van kaas (sir) en citroenzeste, afgewerkt met poedersuiker. Een ideale combinatie van zoet en zout in één snack.


Savijaca vind je ook met een vulling van appel (jabuka) en kaneel, of met kersen (visnja).


Soparnik

Een bekende Dalmatische specialiteit is soparnik. Dit is een dunne hartige taart (pizzapunt) met een vulling van snijbiet.


Breskvice

Breskvice zijn koekjes in de vorm en kleur van een perzik. Het is een zacht koekje, gevuld met een smeuïge notenvulling en afgewerkt met een laagje suiker. Er komt dus geen perzik aan te pas. Deze vind je bij lokale bakkers alsook in supermarkten.


Burkifla

Nog zo’n lekkernij uit de Kroatische keuken is burkifla. Deze luchtige bladerdeegsnack wordt opgevuld met een pasta van walnoten en afgewerkt met een laagje poedersuiker.


Orahovac

Orahovac is een traditioneel walnotenlikeur. Het heeft een bitterzoete smaak.


Bijela pita

Bijela pita is het zusje van Madjarica. Dit gebakje is opgebouwd uit laagjes vanillecrème met rum en koekjes.


Pita od jabuka

Appels (jabuka) zijn een populair ingrediënt in Kroatisch gebak. Deze pita heeft zowel vanonder als vanboven kruimeldeeg met daartussen stukjes appel en kaneel.


Princes Krafne

Princes Krafne is een Kroatisch soesje gevuld met gele pudding.


Rogac kocka

Nog zo’n caloriebom uit de Kroatische keuken is Rogac kocka. Dit is een johannesbroodtaart met appel, rozijn, sinaasappelzeste en een laagje pure chocolade. Smullen maar!


Rafioli

Rafioli is een specialiteit van het stadje Trogir. In tegenstelling tot in Italië, waar ravioli gevulde pasta is, maken ze in Kroatië er een zoet gebakje van. Het deeg wordt nog met de hand gemaakt. De vulling bestaat traditioneel uit een pasta van amandelen. Tegenwoordig kan je ook diverse andere vullingen proeven zoals vijgen (groene), chocolade & hazelnoten (bruine) witte chocolade & amandelen & hazelnoten (roze).


Makovnjaca

Makovnjaca is een maanzaadrol die je zowat bij elke bakker in Kroatië kan kopen. In de cake zit een bitterzoete vulling van maanzaad. Erg lekker als ontbijt of tussendoortje.


Cukarin

Cukarin eet je bij de gelijknamige winkel Cukarin op het eiland Korcula. Hier bakt een oude dame dagelijks een assortiment van koekjes en gebakjes. Cukarin is vergelijkbaar met een amaretti koekje. Een beetje droog, krokant en een lichte vanillesmaak.


Travarica

Travarica is een populair alcoholisch kruidendrankje gemaakt met melisse, salie, anijs en lavendel. Een unieke kruidenmengeling die zeker niet voor iedereen lekker zal smaken.


Piroska bobis

Een zacht broodje gevuld én omhuld met chocolade, daar kan niemand tegen zijn. Piroska bobis vind je bij de meeste Bobis bakkerijen in het ganse land.


Ajvar

Ajvar is een populaire saus in Kroatië. De saus wordt gemaakt van rode paprika’s, aubergine, olie en zout. Het is onmisbaar in elke Kroatische keuken. Men eet het bij pasta, brood, vlees, vis, enzovoorts. Je kan kiezen tussen de pikante (ljuti) of gewone versie (blagi).


Klasun

Klasun kan je ook kopen bij Cukarin in Korcula. Dit gebakje heeft de vorm van een hoedje. Het deeg is zacht en luchtig. Vanbinnen zit een heel smeuïge walnotenvulling.


Pivo

Kroaten lusten wel eens graag een biertje (pivo). Bier vind je er altijd in halve liter flessen en dit kost in verhouding tot andere dingen weinig. De meest gedronken bieren zijn Ozujsko en Karlovacko. Wij vonden Ozujsko lekkerder aangezien het iets bitterder is dan Karlovacko. Beiden bieren hebben een alcoholpercentage van rond de 5% en zijn dus gemakkelijk drinkbaar.


Amareta

Voor dit gebakje wordt geen bloem gebruikt. Amareta bestaat enkel uit amandelen en suiker. Een aanrader! Enkel verkrijgbaar bij Cukarin in Korcula.


Piroska ljes

Piroska ljes is een heel fluffy breekbaar bladerdeeg gevuld met een soort van hazelnootchocopasta. Voor ons één van de mindere dingen die we geproefd hebben, maar smaken verschillen. Je vindt piroska ljes bij traditionele bakkers of in sommige supermarkten.


Krostule

Krostule is een traditioneel Dalmatisch koekje. Het wordt gemaakt door deeg te frituren. Soms wordt er ook nog citroen-of sinaasappelzeste aan toegevoegd voor extra smaak. Er zit ook een beetje poedersuiker op, wat het koekje licht zoet maakt. De geur doet denken aan een Berlijnse bol.


Royal kocka

Royal kocka is gemaakt met laagjes johannesbroodcake, sinaasappel, laagjes slagroom en een laag pure chocolade. Een lekkere cake die je maag zeker zal vullen.


Krafna

Krafna is de Kroatische versie van een oliebol. Deze wordt gevuld met allerlei vullingen zoals kersen- of abrikoosmarmelade, chocolade of slagroom.

Krafna extra is een oliebol volledig omhuld met pure chocolade met vanbinnen een beetje slagroom. Deze chocolade versie hebben wij alleen gevonden bij bakkerij Bobis. Bobis heeft meerdere vestigingen in heel Kroatië, waaronder de meest populaire steden en dorpen langs de Dalmatische kust.


Harubica

Harubica is een johannesbroodcake, afgewerkt met een bitterzoete sinaasappelmarmelade en arancini.


Rakija medica

Rakija Medica is een traditionele Kroatische honinglikeur. Er zijn verschillende merken van deze drank waaronder Badel. Op het etiket kan staan Medenica, Medovača of Medovica.


Marko Polo bombica

De naam van het gebakje zegt het zelf al: bombica. En of het een bommetje is. Deze bol is gemaakt met een ganache van pure chocolade gerold in stukjes walnoot en overgoten met een laagje pure chocolade. Alleen verkrijgbaar bij Cukarin op het eiland Korcula.


Lješnjak snita

Lješnjak snita is een combinatie van een dunne laag chocoladecake, een smeuïge crème van hazelnoot, een niet te zoete slagroom en hazelnootstukjes.


Tomislav crno pivo

Tomislav is momenteel het sterkste Kroatische bier op de markt. Het donker bier heeft een alcoholpercentage van 7,3%.


Kolac coka kocka

Een ander typisch gebakje is Kolac coka kocka. Dit is een chocoladecake met laagjes slagroom en laagjes chocolade.


Pipi

Niet meteen een naam waarvan het water je in de mond gaat staan, maar desalniettemin toch een populair frisdrankje in Kroatië. Pipi lijkt een beetje op Fanta orange, maar dan veel minder zoet. Pipi vind je in elke supermarkt.


Marmontica

Deze heerlijke chocoladebol is gevuld met noten en rum en afgewerkt met kokosschilfers, een toefje slagroom en een sinaasappelschijfje. Een vullertje! Marmontica vind je bij Luka ice cream & cakes in Split.


Pecivo somun

Pecivo somun is een zacht rond brood dat in een houtoven gebakken wordt. Het brood is een beetje vergelijkbaar met Turks brood en wordt voornamelijk gebruikt om te dippen in en saus (bijvoorbeeld ajvar).


Splitska torta

Splitska torta is een laagjestaart met gedroogde vijgen, rozijnen, walnoten, buttercream botercrème en sinaasappel. Een taart die je bijna alleen maar in Split kan vinden. Wij aten deze bij Luka ice cream & cakes in Split. Ook bij Art Kavana in Zadar kan je Splitska torta eten.


Paprenjak

Paprenjak is een traditioneel Kroatisch koekje. Het is een zacht koekje met peper en diverse kruiden.


Orah snita

Een andere klassieker in de reeks Kroatische gebakjes is orah snita. Dit is een walnotencake, slagroom met walnotensmaak, een smeuïg chocoladelaagje en wordt afgewerkt met stukjes walnoot. Noten zijn gezond!


Ledenu vjetar

Deze cake wordt ook windcake genoemd. Het is een wat aparte cake die verschilt naargelang het seizoen en de regio. Ledenu vjetar heeft vanonder een laagje cake met daarbovenop een crème au beurre. Daar wordt een ongezoete vaste slagroom op gesmeten met daartussen verschillende stukjes fruit. Afhankelijk van het seizoen kan dit banaan, kiwi, perzik, mandarijn en/of aardbei zijn.


Slijvovica

Slijvovica is een rakija van pruimen. Het heeft een alcoholpercentage van 32%. Van de pruimen proef je naar onze mening niet zo veel. Het lijkt eerder op een neutrale spirit.


Masnice sa makom

Dit hartig zacht broodje is gevuld met een bitterzoete vulling van maanzaad.


Botun cake

Botun is een traditioneel juweeltje van Sibenik. Bij Yum pastry shop in Sibenik hebben ze met de vorm van dit juweeltje een taartje van gemaakt. Het taartje bevat panna cotta gemaakt met olijfolie en Griekse yoghurt. Middenin het taartje zit een huisgemaakte vulling van vijgen en sinaasappeljam. De cake is ondermeer gekruid met venkel.


Katedrala

Een uniek taartje in de vorm van een kathedraal eet je bij Yum pastry shop in Sibenik. Het taartje is gebaseerd op de St. Jacobuskathedraal in Sibenik.

De kathedraal is gevuld met namelaka (melkchocolade), een bosvruchtenkonfijt, lavendel, chocolademousse, pistache en sponscake.


Pelinkovac gorki

Pelinkovac gorki is de bekendste kruidenbitter van Kroatië. Het wordt gemaakt met verschillende soorten kruiden waaronder het kruid Pelin (Artemisia Absinthium). Pelinkovac smaakt het lekkerst wanneer je het koud drinkt.


Pita razna

Pita razna is een bladerdeegpakketje gevuld met een gezoete kaas die op smaakt wordt gebracht met citroen.


Plavac wijn

Plavac is een Kroatische druif waar men lekkere wijnen mee produceert. Plavac betekent ‘kleine blauwe’, verwijzend naar de kleine blauwe druiven waarmee ze deze wijnen maken. Het schiereiland Peljesac staat bekend om haar rode plavac wijnen. Maar ook op de eilanden Korcula en Hvar wordt deze wijn gemaakt.


Bajadera

Bajadera is een typisch Kroatisch snoepgoed/gebak. Je vindt deze zowel bij warme bakkers als voorverpakt in de supermarkt. De verse zijn uiteraard lekkerder. Bajadera is een soort van nougat met walnoten, amandelen of hazelnoten. Voor de donkere helft wordt de nougat gemengd met chocolade.


Ožujsko Rezano

Ožujsko Rezano is een combinatie van 60% Žuje en 40% Tomislav-bier. Met een alcoholpercentage van 5,9% is het gemakkelijk drinkbaar. Het bier is vergelijkbaar met een amberbier.


Kruh ispod peke

Kruh ispod peke is een speciaal rond brood gebakken op traditionele wijze onder een ‘peke’ (deksel). Een speciaal type brood dat moeilijk te omschrijven of te vergelijken is. Een beetje kruimelig en sponzig. Voornamelijk lekker om in een (ajvar) saus te dippen.


Ruske kape

Ruske kape is een cake gebaseerd op de oesjanka (Ruska subara). Dit is een Russische muts gemaakt van bont met oorkleppen aan de zijkant.

Deze heerlijke cake wordt voornamelijk gemaakt in de Balkan landen, waaronder dus ook Kroatië. Wij hebben dit alleen maar in Zadar gegeten, bij een traditionele bakker aan de brug die de oude stad met de nieuwe verbindt. Het is een chocoladecake met een laagje room ertussen, omringd met kokos en afgewerkt met een laag pure chocolade.


Zadarska gibanica

Zadarska gibanica vind je alleen maar in Zadar. Dit is de Zadarska interpretatie van de klassieke gibanica. Een laagje bladerdeeg, een laagje walnotenspijs, een laagje kaas (sir), een laagje appelstukjes en nog eens een laagje bladerdeeg. Meer moet dat niet zijn voor een lekker gebakje!


Maraska zadarski maraschino

Deze Kroatische likeur op basis van maraschino kersen gaat vlot binnen ondanks zijn alcoholpercentage van 32%.


Maraska cherry brandy liker

Nog zo’n traditioneel Kroatisch drankje is Maraska cherry likeur. Het heeft een alcoholpercentage van 31% en is redelijk zoet van smaak. Onze voorkeur gaat uit naar de Maraska zadarski maraschino.


Fritule

Fritule is een typisch Kroatisch feestgebak. Deze gefrituurde oliebollen worden bij zowat elke feestgelegenheid geserveerd. Ze worden op smaak gebracht met rum en citroenschil. Een beetje vergelijkbaar met onze oliebollen, maar toch ook weer helemaal anders.


Zadarska torta

Deze taart vind je uiteraard alleen maar in Zadar. Wij aten deze bij Art Kavana. De cake wordt gemaakt van sinaasappel en broodkruim, daarover komt een laagje sinaasappelgelei en pure chocolade. Het proeft een beetje zoals een Jaffa cake.


Bobici

Bobici is een traditioneel dessert of snoepje van Dalmatië. Het wordt gemaakt van amandelen (deels gemalen en deels grof gehakt), suiker, nootmuskaat en citroenzeste. Bij de donkere bobici wordt nog chocolade toegevoegd.


Cappy cake

Cappy cake is een cake met een laag gelei van aardbei en framboos, vanillepudding en slagroom.


Slanac

Slanac is een traditioneel zacht en hartig broodje met een zoute korst bovenop. Slanci prstici is hetzelfde als slanac, maar dan in een andere vorm.


Paska pita

Paska pita vind je bij Art Kavana in Zadar. Het is een krokant deeg gevuld wrongel (curd) van het eiland Pag, sinaasappel- en citroenzeste. Het is nogal droog en brokkelig, een beetje zoals het landschap in Pag.


Lavov gorki

Deze kruidenlikeur of kruidenbitter (lavov) heeft een alcoholpercentage van 32%. Lavov wordt ondermeer gemaakt met gele gentiaan, echte salie, centaury of duizendguldenkruid. Een aparte bittere smaak. You hate or you love it.


Baklava visjna

Baklava wordt traditioneel gemaakt met noten en veel suikersiroop. De Kroatische interpretatie is veel minder zoet en gevuld met bv. kersen (visjna), appels of kaas.


Lambada cake

Lambada cake is een geliefd gebakje in Kroatië. Deze cake heeft verschillende laagjes: sinaasappelgelei, petit beurre koekjes, slagroom en een laagje pure chocolade.


Palačinka orah

Palacinka is een pannenkoek op Kroatische wijze. De samenstelling van het deeg en de bakwijze verschillen van onze. Deze pannenkoek is gevuld met stukjes walnoot (orah).


Zapeceni struklji

Zapeceni struklji is een traditioneel gerecht uit de regio Zagreb. Het is een bladerdeegpakketje gevuld met een mengsel van kaas, ei en zure room. Simpel, maar lekker!


Arancini

Arancini of orancini is een traditioneel Kroatisch snoepje. Het is eigenlijk niet meer dan gesuikerde sinaasappelschil. Iets voor zoetebekjes. Het wordt soms ook als decoratie gebruikt op gebak zoals bij de harubica.


Lees ook:


Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑