Osaka

Osaka is in vele opzichten anders dan alle andere steden in Japan. Waar in heel Japan iedereen aan de linkse kant van de roltrap staat, staan ze in Osaka aan de rechtse kant. Waar in heel Japan alle straten kraaknet zijn, zijn ze in Osaka niet vies van een beetje rondslingerend vuilnis. Waar in heel Japan alle treinen stipt rijden, rijden ze in Osaka bijna allemaal met vertraging.

Soms lijkt het wel alsof je opeens in een ander land terecht bent gekomen. Niettegenstaande dat de hoeveelheid vuilnis nog erg klein is, en de vertragingen meestal niet meer dan enkele minuten bedragen. Maar toch, het valt op als je in Japan opeens langer moet wachten op je trein.

Osaka wordt vaak door reizigers overgeslagen, en dat is volledig onterecht. Naast de vele leuke wijken en mooie tempels, heeft Osaka vooral een eigen eetcultuur. De term kuidaore, “eat until you drop”, is niet voor niets het motto van Osaka. De meest bekende gerechten zijn takoyaki (gegrilde octopusballetjes) en okonomiyaki (hartige pannenkoek). Niet alleen populair in Japan, maar ook ver daarbuiten. Het aanbod aan cafés en restaurants is overweldigend. Hou er wel rekening mee dat er in Osaka bijna niets open is voor 11 uur ’s morgens.

Ontdek hieronder wat je allemaal kunt doen en eten in Osaka

Sumiyoshi Taisha

Sumiyoshi Taisha vonden wij het mooiste shrine dat we in Osaka bezocht hebben. Het is tevens één van de oudste shrines van Japan. Bovendien heeft het een unieke architectuur, genaamd Sumiyoshi-zukuri. De mooie rode Sorihashi brug ligt net voor de ingang van het shrine.

Sumiyoshi Taisha (3)


Dotonbori district

Dotonbori is de meest gekke en levendige wijk in Osaka. Vooral ’s avonds kijk je er je ogen uit. De vele neonreclame, gigantische uithangborden en drukte zorgen voor een unieke sfeer. Hier vind je trouwens ook veel traditionele gerechten van Osaka zoals okonomiyaki en takoyaki. Het aanbod van restaurants zorgt voor keuzestress. Heb je maar weinig tijd in Osaka, dan raden we je aan om deze buurt zeker te bezoeken.



Takoyaki

Takoyaki zijn gebakken octopusballetjes die meestal in een ‘bamboe boot’ geserveerd worden. De balletjes zijn gevuld met octopus en ui. Je kan ze puur of met een saus eten. Traditioneel doen ze er takoyaki saus (soort Worcestershire saus), mayonaise, zeewier en gedroogde bonito schilfers over. Laat ze wel eerst even afkoelen want ze zijn meestal heel erg heet. Takoyaki vind je bijna overal in Osaka.

takoyaki (2)

Shinsekai district

Shinsekai (wat ‘nieuwe wereld’ betekent) is een nogal aparte buurt met een unieke sfeer. Het lijkt een klein beetje op het Dotonbori district. De 64 meter hoge Tsutenkaku Tower is het symbool van de wijk.

shinsekai (2)
Tsutenkaku Tower

In Shinsekai moet je zeker kushikatsu proeven. Dit zijn gefrituurde groenten en vis op een stokje. Het is een typisch gerecht van deze wijk.

Er zijn ook vele ‘fugu’ (kogelvis) restaurants. De meest bekende is Zuboraya, niet te missen met een gigantische kogelvis als uithangbord.

Als je van de unieke sfeer in Osaka wilt proeven, dan is Shinsekai (net als Dotonbori) niet te missen tijdens je trip naar Osaka.

shinsekai (1)

Kushikatsu

Kushikatsu kan je eten in Shinsekai. Het is eigenlijk niet meer dan gefrituurde groenten en vis op een stokje. Blijkbaar wordt een speciaal deeg gebruikt, wat kushikatsu zijn specifieke smaak geeft. Traditioneel krijg je er nog een kom rauwe witte kool bij, die je moet dippen in een sojasaus. Dit vonden wij persoonlijk geen meerwaarde.

Kushikatsu

Osaka castle

Osaka kasteel dateert uit de 16e eeuw en is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. Rondom het kasteel ligt een mooi park dat vooral tijdens het bloesemseizoen (sakura) en de herfst (koyo) erg populair is. Het park wordt ook veelvuldig gebruikt om de conditie van schoolkinderen op peil te houden.

osaka castle

R•J CAFE

Een koffie drinken en daarna je kopje nog opeten? Bij R•J café in Osaka serveren ze je een espresso in een eetbaar koffiekopje. Wanneer je koffie op is, heb je nog een koekje met koffiesmaak. Origineel en vooral super lekker.

RJ cafe (2)

RJ cafe (4)

Probeer zeker ook de “ecopresso” met gestoomde melk, gereserveerd in een eetbaar matcha kopje. Aan de binnenkant van het koekje (het kopje dus) zit een matcha laagje. Wanneer je de melk inschenkt en goed roert, krijg je een matcha drankje.


De ecopresso cheese cake was trouwens ook 100% eetbaar. Handig concept als je geen afwas wilt.

RJ cafe (1)

Shitennoji tempel

De oudste tempel van Japan (sinds 593) ligt midden in het centrum van Osaka. Het is één van de weinige tempels die je in Osaka zal tegenkomen.

Shitennoji (1)

Shitennoji (2)

Pablo cheese tart

Voor de beste cheese tarts die je ooit zult proeven, moet je naar Pablo. Omdat we de cheese tarts zo lekker vonden, zijn we er meerdere keren geweest. De originele versie is een aanrader, maar ook de cheese tarts met matcha, aardbei en chocolade zijn erg smaakvol. Krokant aan de buitenkant, zacht en warm aan de binnenkant.


Minoo park

Minoo park bereik je via een 30 minuten durende treinrit vanaf het centrum van Osaka. Na circa 45 minuten wandelen door de Japanse bossen, bereik je de 33 meter hoge Minoo waterval.

Het is een populair park bij locals, zeker in het weekend. Doordat er vele Japanse esdoorns in het bos staan, is het park erg druk (maar ook op z’n mooist) in de herfst.

minoo (1)

Aan het begin van de wandeling zie je veel oude vrouwtjes die de afgevallen esdoorn bladeren aan het frituren zijn. De naam van deze lokale specialiteit is momiji tempura.


Tenjimbashisuji Shopping Street

De langste winkelstraat van Japan vind je in Osaka. De Tenjimnashisuji street is 2,6 km lang en volledig overdekt. In het weekend is het er gezellig druk. Je vindt er allerlei soorten winkels, restaurants, gamecenters en filmtheaters.

Tenjimbashisuji

Tenmangu Shrine

Het Tenmangu Shrine ligt middenin het Tenjinbashi district. Bij het gebrek aan toeristen, zie je hier alleen maar lokale mensen. Tenmangu Shrine is overigens één van de honderd belangrijkste shrines in Japan.

Tenmangu (1)

Tenmangu (2)

Okonomiyaki

Eén van de lekkerste hartige gerechten die we in Japan gegeten hebben, is een okonomiyaki. Deze hartige pannenkoek is een specialiteit van Osaka. In het deeg wordt geraspte kool en lente-ui gemengd. Je kan zelf samenstellen wat je er wel of niet in wilt: vlees, vis, groenten en/of kaas. Een okonomiyaki wordt gebakken op een teppanyaki. Wanneer alles gaar is, wordt er nog okonomiyakisaus (dikke zoete saus) en Japanse mayonaise opgedaan.

Okonomiyaki

Kuromon Ichiba Market

Eat untill you drop! Deze markt, ook wel Osaka’s kitchen genoemd, bestaat al 120 jaar en staat voornamelijk bekend om zijn verse vis. Veel lokale chefs komen er hun inkopen doen. Ideaal om een paar uurtjes rond te slenteren en te proeven van lokale specialiteiten.


Kuromon Ichiba Market (1)

Hozenji Yokocho Alley

Hozenji Yokocho Alley ligt net naast het drukke Dotonbori district. Van drukte naar rust is vaak maar een kleine stap in Japan. Het is een typisch Japans straatje, maar in Osaka is dit vrij uniek. Het geeft je een beeld hoe Osaka er een paar honderd jaar geleden uitzag. Naast de vele okonomiyaki restaurants en enkele bars is het straatje ook bekend vanwege het in mos gehulde standbeeldje ‘Fudo-myo’.

Hozenji Yokocho Alley

Kiyasu Souhonpo

Eén van Osaka’s meest bekende desserts is “mitarashi-dango“. Dit zijn gegrilde mochi overgoten met een zoete sojasaus siroop. Heel zacht en plakkerig, maar wel erg lekker. Kiyasu Souhonpo ligt dichtbij Juso station.


Shiroichi

Bij Shiroichi verkopen ze “nama ice”. Nama ice wordt enkel van natuurlijke ingrediënten gemaakt. De textuur van het melkijs is anders dan een gewoon softijsje. Je kan de smaak vergelijken met het drinken van een ijskoud glas melk.

Shiroichi

Umeda Sky Building

Het meest unieke moderne gebouw in Osaka is het 173 meter hoge Umeda Sky Building. Vanaf de “floating garden” hebt je een mooi uitzicht op de stad.


Monaka ice cream sandwich

Monaka is een soort van krokant wafeldeeg gevuld met rode bonen pasta (azuki) en een bolletje melkijs. Een ideaal tussendoortje!

Monaka

Kaart


Lees ook:

blogs-japan

Reacties zijn gesloten.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑